Få guiden som e-bog
Hvorvidt du har krav på momsfradrag ved kørsel afhænger af, om bilen er på gule eller hvide plader, og af, hvordan bilen i øvrigt benyttes. Det er desuden også afhængigt af, om bilen ejes af virksomheden eller af dig privat. De følgende afsnit forudsætter, at bilen ejes af virksomheden.
For firmabiler på gule plader er der fuldt momsfradrag både for købet af bilen og for bilens driftsomkostninger. Til gengæld skal der beregnes salgsmoms, hvis bilen sælges. Det betyder, at du IKKE må køre i bilen med private formål. Gør du det, risikerer du at skulle betale købsmomsen tilbage samt at blive beskattet med fri bil med tilbagevirkende effekt.
For biler med papegøjeplader (biler på gule plader, der også anvendes privat) er der fuldt fradrag for driftsomkostningerne, men intet momsfradrag ved købet af bilen. Her skal der heller ikke beregnes salgsmoms, hvis bilen sælges.
For biler på hvide plader er der som udgangspunkt hverken momsfradrag for køb eller for driftsomkostninger. Det betyder, at hvis du fx køber benzin for 125 kr. inkl. moms, så får du ikke direkte refunderet de 25 kr., som momsen udgør. Du får dog stadig skattefradrag for det fulde beløb. Det vil sige, at i stedet for at få de fulde 25 kr. refunderet, får du indirekte refunderet ca. halvdelen – 12,50 kr. – i form af sparet skat.
Privat bil på gule plader
Bemærk også, at hvis du har en bil på gule plader, som du ikke har købt gennem virksomheden, og hvor du får kørselsgodtgørelse, så er der stadig fuldt momsfradrag for bilens driftsomkostninger. Du skal derfor gemme dine benzin- og værkstedskvitteringer og huske at bogføre momsen.
Hvis du eksempelvis har købt benzin for 125 kr., hvoraf de 25 kr. er moms, ville du bogføre det således i Billy:
Gå til regnskab -> transaktioner -> ny transaktion -> manuel transaktion.
Fradrag for kørsel - privat bil på gule plader
Indstil dato og skriv ”Benzin – momsfradrag” i tekstfeltet.
I den første linje vælger du kontoen ”Købsmoms” og sætter momsbeløbet (25 kr.) i debet. I den anden linje vælger du kontoen ”Mellemregning med ejer” og sætter beløbet i kredit.
I Billys Kørselsguide kan du læse mere om Skats mange regler og bestemmelser i forbindelse med kørsel i din virksomhed.