- Hvad er technostress?
- Årsager til technostress
- Strategier til at håndtere technostress
- Hvad kan systemer gøre for at mindske technostress?
I en verden hvor teknologi udvikler sig med lynets hast, oplever mange mennesker et stigende pres og stress, relateret til brugen af digitale værktøjer og medier - et fænomen kendt som technostress. Denne stress kan påvirke både vores arbejdsliv og privatliv, og det er vigtigt at forstå, hvad det er, og hvordan man kan håndtere det.
Hvad er technostress?
Digitalisering af samfundet og ny teknologi har altid haft det formål at gøre dele af vores liv smartere, simplere og mere sikkert. Der er dog en bagside af denne digitalisering, som ikke får den samme opmærksomhed.
Du har formentlig oplevet, at du måske er startet på en ny arbejdsplads, hvor du pludselig har skulle lære en masse nye systemer, eller ikke lige kunne komme ind i det onlinemøde, som startede for fem minutter siden.
Technostress er en form for stress forårsaget af kontinuerlig brug af, og interaktion med, teknologi. Det opstår, når man føler sig overvældet af den konstante strøm af informationer og krav om at være tilgængelig 24/7 gennem digitale enheder, såsom smartphones og computere. Betegnelsen ‘Technostress’ blev først brugt tilbage i 1984, og har sidenhen været et fænomen, som man kan diskutere er blevet overset i den enorme vækst, der har været inden for den teknologiske udvikling.
Årsager til technostress
Der kan være flere forskellige ting, der kan føre til forskellige grader af technostress, og risikoen kan variere fra virksomhed til virksomhed. De mest gængse årsager, der kan forårsage technostress er:
- Informations-overload: En uendelig mængde af informationer og data, som konstant er tilgængelige, kan være overvældende og gøre det svært at filtrere, hvad der er vigtigt.
- Konstant tilgængelighed: Følelsen af altid at skulle være tilgængelig online for arbejdsgivere, kolleger og sociale netværk kan skabe et pres, der er svært at håndtere.
- Hurtig forandring: Den hastige udvikling inden for teknologi betyder, at man ofte skal lære nye værktøjer og programmer at kende, hvilket kan være stressende for nogle.
Technostress kan altså opstå i mange forskellige sammenhænge, og det kan derfor være en god idé at tænke en ekstra gang over, hvad det kan være ved hverdagens teknologi, der får dig til at føle stress.
Strategier til at håndtere technostress
Det er derfor vigtigt at have nogle teknikker på plads, som du kan anvende når dit forbrug af teknologi påvirker din velvære. Nedenfor har vi samlet nogle forskellige tiltag, som du kunne have gavn af at prøve:
- Digitale pauser: Indfør regelmæssige pauser fra digitale enheder. Det kan være små pauser gennem dagen eller længere perioder, hvor du helt undgår digital teknologi.
- Prioriter information: Lær at skelne mellem nødvendig og unødvendig information. Brug værktøjer til at filtrere e-mails og notifikationer, så kun det vigtigste når frem.
- Sæt grænser: Vær klar over dine grænser for teknologi-brug og vær åben omkring dem med dine arbejdsgivere og familiemedlemmer. Det er okay ikke altid at være tilgængelig.
- Mindfulness og afslapningsteknikker: Prøv mindfulness eller andre afslapningsteknikker for at reducere stress. Disse kan omfatte meditation, dyb vejrtrækning eller yoga.
- Fysisk aktivitet: Regelmæssig motion kan hjælpe med at reducere stress og forbedre både fysisk og mental sundhed.
Det er vigtigt at anerkende og håndtere technostress i en tid, hvor teknologi fylder så meget. Ved at implementere strategier til at kontrollere vores teknologi-brug kan vi forbedre vores livskvalitet og sundhed. Husk, det er ikke teknologien i sig selv, der skaber stress, men måden vi vælger at anvende den på. Ved at tage bevidste valg omkring vores teknologi-brug kan vi minimere stress og opnå en bedre balance i livet.
Hvad kan systemer gøre for at mindske technostress?
Mange moderne digitale værktøjer er designet til at effektivisere arbejdsprocesser og reducere belastningen forbundet med manuelle opgaver. Ved at mindske den tid og de ressourcer, der bruges på bogføring og regnskab, kan Billy f.eks bidrage til at reducere technostress blandt sine brugere.
Samtidig lægger Billy stor vægt på at have et intuitivt og brugervenligt interface, hvilket betyder, at selv brugere uden dyb teknisk viden nemt kan navigere i programmet. Et enkelt og klart interface kan mindske brugerens angst for at bruge ny teknologi og hjælpe dem med hurtigt at blive fortrolige med systemet, hvilket reducerer stress og forbedrer produktiviteten.
Derudover står vores support altid klar til at hjælpe dig, hvis du skulle støde på problemer eller uvisheder i dit brug af Billy regnskabsprogram, uanset hvad det er der driller. Vi tror nemlig på, at det at vide, at der er altid hjælp at hente, kan reducere angst og stress forbundet med brug af ny teknologi.