Ferie og Regnskab: Forbered din virksomhed til sommermånederne

Forfatter:Sascha Christensen
Dato:17. juni 2024
Læsetid:3 minutter

Sommeren er ofte forbundet med ferie, og netop ferie er vigtigt at håndtere korrekt i regnskabet. Fravær og feriepenge skal indberettes og håndteres korrekt for både dig og dine medarbejdere, så der ikke opstår fejl, der kan føre til ekstra eller uforudsete udgifter. Dette inkluderer for eksempel at holde styr på dine medarbejderes feriedage, løn under ferie og eventuelle feriepengeforpligtelser.

Håndtér dine medarbejderes feriedage

Når sommeren er over os, skal du som sagt også have styr på feriedage, løn under ferie og eventuelle feriepenge for dine medarbejdere. Det er derfor vigtigt at have et system, som kan registrere og overvåge dine medarbejderes ferie, så du undgår uoverensstemmelser og sikrer, at alle parter har en klar forståelse af deres feriedage og tilgængelige løn under ferieperioder. I Billy finder du vores integration med lønsystemet Salary, som håndterer alle de krav og procedurer, der blandt andet skal være styr på i sommerperioden.

Find vores lønsystem her

Styr på sæsonbaseret drift

Nogle virksomheder oplever sæsonbestemte variationer i deres aktiviteter, især i sommermånederne. Det kan være, at du sælger badetøj, arbejder inden for sundheds- eller turismesektoren eller befinder dig i en branche, der generelt er påvirket af, at store dele af landet holder industriferie. Her kan det være en god idé at justere budgetter og forventninger samt være opmærksom på eventuelle konsekvenser for cash flow og likviditet i perioder, hvor der er mere stille i forretningen.

Momsmæssige overvejelser

Hvis din virksomhed opererer i en branche, hvor der er særlige momsregler i sommerperioden (f.eks. turisme eller underholdning), er det vigtigt at sikre, at du overholder disse regler og registrerer momsen korrekt. Se reglerne for, hvordan sådanne institutioner skal overholde momspligten her: SKAT

Ram den perfekte lagerholdning

For virksomheder, der handler med sæsonbestemte varer (som f.eks. sommertøj eller udendørsudstyr), kan det være vigtigt at justere lagerstyringen i forhold til efterspørgslen i sommermånederne. Det er vigtigt, at lageret er fyldt op, så du ikke går glip af salg. Omvendt er det også vigtigt ikke at købe for stort ind, så du pludselig står med alt for mange varer, som du ikke kan få solgt. Kig gerne på sidste års salgstal for at få en idé om, hvor meget du bør have på dit lager.

Opdater dit budget til sommeren

Som du nok kan fornemme, kan sommeren medføre ændringer i indtægter og udgifter for nogle virksomheder. Netop derfor er det vigtigt at opdatere driftsbudgetter og likviditetsprognoser i overensstemmelse med din virksomheds situation for at undgå uventede problemer. Det kan du blandt andet gøre ved at have både et driftsbudget og et likviditetsbudget for at sikre en sund økonomi i sommerperioden. Opdatér dit driftsbudget regelmæssigt og brug et regnskabsprogram for at holde styr på dine finanser. Udarbejd en likviditetsprognose for sommeren for at forudse ind- og udbetalinger, og sørg for at opretholde en økonomisk buffer til uforudsete udgifter.

Sommer betyder deadline for din årsrapport

For mange virksomheder betyder sommer og sol også årsrapport, da regnskabsåret skal afsluttes. Årsrapporten er et vigtigt element i at drive virksomhed, og det er derfor vigtigt, at den bliver udfyldt, indsendt og registreret korrekt. Det er selvsagt vigtigt at sikre, at alle skattemæssige forpligtelser, herunder feriepenge og eventuelle sæsonbestemte skatte- og momssatser, er korrekt behandlet inden årsafslutningen.

Er du i tvivl om, hvordan en årsrapport skal udfyldes, så læs mere her: Billy. Mangler du et sted at lave dit årsregnskab, kan vi altid hjælpe dig, lige her

Vi håber, du er blevet lidt klogere på, hvordan du som virksomhedsejer kan identificere nogle indsatsområder, du skal være ekstra opmærksom på hen over sommeren. Generelt er det en god idé for mindre virksomheder at holde sig opdateret med de regnskabsmæssige forpligtelser og være opmærksom på eventuelle sæsonmæssige variationer, der kan påvirke driften.

  • Grundlæggende regnskabsføring - 3 emner du skal forstå
  • Årsregnskabets øvrige oplysninger for selskaber - hvad skal du være opmærksom på?
  • Virksomhedsskat – få indblik i det her