- Hvad er et oplysningsskema?
- Årsregnskab for enkeltmandsvirksomheder
- Krav til oplysningsskema for enkeltmandsvirksomheder
- Kast lys over din økonomi med hjælp fra Billy
I din enkeltmandsvirksomhed træder du hvert år et skridt tilbage og kaster et blik på din samlede økonomi for året. Årets nøgletal skal videregives til SKAT gennem det såkaldte oplysningsskema.
Hvis du er i tvivl om, hvad det er, og hvordan du udfylder det korrekt – så bliv en hel del klogere på det her i blogindlægget.
Vi kan tage forskud på glæderne og fortælle, at det førhen blev kaldt en selvangivelse. Lad os komme ud over stepperne.
Hvad er et oplysningsskema?
Hovedformålet med oplysningsskemaet er at oplyse SKAT om dit økonomiske årsresultat.
Skemaet bliver udarbejdet på baggrund af dit årsregnskab og ender til slut som en del af din samlede årsopgørelse.
Groft skitseret ser processen sådan her ud:
- Du laver dit årsregnskab, som bliver indberettet til Erhvervsstyrelsen.
- Du oplyser det endelige resultat og indberetter det til SKAT (oplysningsskemaet).
- Du har nu din samlede årsopgørelse, som du får tilsendt af SKAT.
Ud fra om du har underskud eller overskud i din forretning, kan SKAT udarbejde årsopgørelsen. Her bliver det gjort op, hvorvidt du har betalt for lidt eller for meget i skat.
Du kan dermed ikke udfylde dit oplysningsskema, før du har årsregnskabet for din enkeltmandsvirksomhed på plads. Få et indblik i, hvad et årsregnskab er herunder.
Årsregnskab for enkeltmandsvirksomheder
Hvis du driver en enkeltmandsvirksomhed, er du ikke forpligtet til at indberette et årsregnskab til Erhvervsstyrelsen, som det gør sig gældende for eksempelvis ApS-selskaber.
Det kan dog være en god idé at udarbejde et alligevel, da det giver et godt overblik til eventuelle interessenter, såsom bank og samarbejdspartnere.
Det gør det også nemmere at finde de rette tal til oplysningsskemaet.
Når du laver årsregnskab i en enkeltmandsvirksomhed, hører du automatisk under regnskabsklasse A. Der findes også regnskabsklasse B, C, og D, hvor D gælder de største børsnoterede virksomheder. Regnskabsklasse A er den klasse med færrest krav til årsregnskabet.
Årsregnskabet i regnskabsklasse A skal indeholde:
- Ledelsespåtegning
- Resultatopgørelse
- Balance
- Eventuelle noter
- Eventuel revisionspåtegning
Når du har det endelige årsregnskab på plads, er du klar til at udfylde dit oplysningsskema. Se herunder, hvad det skal indeholde, og hvor du finder det.
Krav til oplysningsskema for enkeltmandsvirksomheder
I oplysningsskemaet indtaster du forskellige nøgletal for din enkeltmandsvirksomhed – og kravene til det afhænger af din virksomheds størrelse.
Hvis du har en enkeltmandsvirksomhed med en omsætning på under 300.000 kroner i det foregående år, skal du oplyse følgende på skemaet:
- Din virksomheds cvr-nr.
- Opgørelse over moms, hvis du er momsregistreret (skyldigt eller tilgodehavende beløb)
- At din virksomhed er fritaget for at oplyse regnskabsoplysninger
- Information om revisorbistand
- Årets resultat (overskud eller underskud).
Hvis du har en omsætning på over 300.000 kroner, skal du indtaste flere informationer.
Hvordan udfylder du oplysningsskemaet?
Når du åbner skemaet, kan du se, at de fleste tal allerede er tastet ind. Nogle kan du ikke selv rette i uden at kontakte SKAT, mens du selv kan ændre andre. Det er her, du skal bruge resultaterne fra årsregnskabet.
Hvis der står et forkert tal, har du selv ansvar for at rette det til.
Du får fat i dit oplysningsskema ved at logge dig ind på TastSelv på Skattestyrelsens hjemmeside.
Tjek oplysningsskemaet grundigt igennem
Ansvaret for korrekte tal hviler på dig selv, og det er derfor vigtigt, at du går det grundigt igennem for at tjekke alle oplysninger.
Hvor du selv skulle klare det meste af selvangivelsen, er de fleste tal fundet frem automatisk på oplysningsskemaet. Men det betyder ikke, at du ikke skal tjekke efter, om alle tal er retvisende, eller om noget skal justeres.
Hvilke tal skal du selv indtaste?
Du står selv for et par enkelte dele af oplysningsskemaet. Det gælder bl.a.:
- Befordringsfradrag
- Udgifter til mindre fornødenheder (eksempelvis en kop kaffe på farten på forretningsrejser)
Hvad sker der, når du har udfyldt oplysningsskemaet?
Så udarbejder SKAT din årsopgørelse på baggrund af de indsendte tal.
Hvis du har betalt for meget i skat, bliver beløbet betalt tilbage til dig. Hvis du derimod skylder penge, får du information om det konkrete beløb, hvordan du indbetaler det, og hvad fristen er.
Restskat for enkeltmandsvirksomheder
I tilfælde af at du skal betale skat tilbage, også kaldet restskat, kommer du selv i arbejde. Du skal nemlig selv sørge for at indbetale restskatten inden en bestemt frist.
Perioden for indbetaling af restskat løber fra den 1. januar til den 1. juli, hvor renten holder sig på 2 %.
Overskrider du den dato, skal du betale et fast rentetillæg på 4 %. Det er derfor værd at nå indbetalingen til den 1. juli. Husk, at det skal gøres klokken 20.45 dagen inden fristen, da overførslen først bliver registreret ved næste bankdag.
Kast lys over din økonomi med hjælp fra Billy
Som selvstændig erhvervsdrivende har du mange kasketter på – og at have overblik over din virksomheds samlede økonomi er blot en af mange opgaver.
Men du kan også uddelegere opgaven til os. Med Billys regnskabsprogram bliver regnskab og økonomi alt andet end en byrde. Lad os hjælpe med alt fra årsregnskab og oplysningsskema til fakturaer, moms og meget andet.
Kontakt vores support alle ugens syv dage
Har du brug for personlig hjælp? Så kontakt os hellere end gerne.
Vi har flinke medarbejdere på vores supportlinje, der sidder klar med en venlig stemme og det kølige overblik til at hjælpe dig på mail, telefon og chat. Du kan komme i kontakt med os fra 08 til 23 hver dag.
Plejer du at udskyde oplysningsskemaet til sidste sekund? Forhåbentlig har du fået mere gåpåmod nu, så du kan gå i gang helt uden at tøve. God fornøjelse med årets årsregnskab og oplysningsskema.