Nyhed: Momsfritagelse for mindre virksomheder

Forfatter:Christian Wintcentsen
Udgivet:27. marts 2025
Læsetid:3 minutter

Et nyt tiltag i EU gør det nemmere for iværksættere at drive virksomhed og sælge EU’s grænser. Med det nye initiativ er det nemlig muligt at undgå momsregistrering, hvis man har en beskeden omsætning og primært sælger til private.

Tiltaget skal gøre det nemmere at starte og drive en lille forretning – på tværs af EU – uden at blive mødt af komplekse momsregler og administration fra dag ét.

Momsfri Små - hvad er det?

Den nye ordning, kaldet “Momsfri Små”, er en del af en EU-beslutning, der skal gøre det nemmere for små virksomheder at operere på tværs af grænserne uden at drukne i bureaukrati. 

Ordningen giver virksomheder mulighed for at undgå momsregistrering og momsopkrævning på salg til private, B2C, hvis deres samlede årlige omsætning i EU ikke overstiger 100.000 euro – svarende til cirka 744.750 kr.

Desuden skal man fortsat føre regnskab og kvartalsvis rapportere sin omsætning – også selvom man ikke har haft salg i perioden.

Hvem kan benytte sig af ordningen?

Et vigtigt element i tiltaget er vurderingen af, om en virksomhed er momspligtig.

fremover sker denne vurdering ud fra omsætningen i et kalenderår – og ikke som hidtil i en løbende 12-måneders periode. Det gør det mere overskueligt for iværksættere at holde styr på deres forpligtelser og planlægge væksten i deres forretning.

For at kunne bruge ordningen i Danmark må omsætningen dog ikke overstige den nationale omsætningsgrænse på 50.000 kr. årligt, hvis man ikke allerede er momsregistreret. Overskrider man den fastsatte omsætningsgrænse, skal man selv sørge for at momsregistrere sin virksomhed inden for 15 hverdage.

Det vil altså sige, at du momsfrit kan sælge dine produkter og ydelser i forskellige lande i EU, så længe at din omsætning ikke overstiger de pågældende landes nationale grænser for momsregistrering. Samtidig skal du være opmærksom på, at din samlede omsætning ikke overstiger 100.000 euro. 

Hvilke muligheder giver det for dig som iværksætter?

Ordningen åbner op for, at virksomheder kan udnytte fritagelsen i flere EU-lande, så længe de overholder de lokale grænser og regler. Det gør det muligt for eksempelvis netbutikker at ekspandere til private kunder i andre EU-lande uden automatisk at blive mødt af komplekse momsforpligtelser i hvert land.

Det kan derfor være en rigtig god idé, at sætte sig ind i de forskellige omsætningsgrænser for momsregistrering i EU’s lande, så der ikke opstår pludselige momsrelaterede komplikationer.

Nogle eksempler på omsætningsgrænser i EU’s lande:

  • Italien: 65.000 euro
  • Holland: 20.000 euro
  • Spanien: 85.000 euro
  • Østrig: 35.000 euro

Det er dog værd at være opmærksom på, at dette tiltag ikke kommer til at påvirke virksomheder der udelukkende sælger i Danmark, da omsætningsgrænsen for momsregistrering ikke ændrer sig. 

Vigtige overvejelser for nye virksomheder

Det nye tiltag medfører dog også nogle overvejelser, som er værd at gøre sig, hvis man er ny iværksætter. 

Momsfritagelsen er nemlig et tiltag, der især henvender sig til dem, der starter småt – som for eksempel freelancere, selvstændige håndværkere, kunsthåndværkere eller iværksættere med en hobbybaseret forretning, der langsomt vokser. 

Med den nye ordning får de mulighed for at teste idéer og opbygge deres forretning i mindre skala – uden straks at blive mødt af krav om momsopkrævning, frister og ekstra papirarbejde

Hvis man derimod har brug for at investere tungt fra starten, skal man regne lidt på, om det kan betale sig at tilmelde sig denne ordning. Virksomheder, der deltager i Momsfri Små-ordningen, kan nemlig ikke fradrage købsmoms på indkøb relateret til det momsfritagne salg. Det betyder, at udgifter skal bogføres inklusive moms i årsregnskabet

Kilder:

Virksomhedsguiden

BDO Danmark

SKAT

  • Helligdage og søgnehelligdage i 2025
  • Technostress - Hvad er det og hvordan kan du håndtere det?
  • Kom godt fra start med ESG-rapportering