Når du køber varer eller ydelser fra udlandet som virksomhed, følger der ofte spørgsmål med om moms: Skal der betales dansk moms? Hvad gælder ved køb i og uden for EU? Og hvordan håndterer du det i regnskabet? I denne guide får du overblik over, hvornår og hvordan du skal håndtere moms ved køb fra udlandet – så du undgår fejl og bøvl med Skattestyrelsen.
Så hvad er import/erhvervelsesmoms for noget?
Kort fortalt, så er det sådan, at når du som momsregistreret virksomhed køber varer fra andre lande, så er det dig, der skal betale salgsmoms af varen og ikke leverandøren (du skal heller ikke opkræve moms af en vare, som du sælger til et andet land).
Denne salgsmoms skal beregnes som 25% af varens pris og skal angives på momsangivelsen som “Moms af varekøb i udlandet”. Kommer varen fra et andet EU-land, skal du endvidere indberette varens pris i “Rubrik A – Varer”.
Importmoms og erhvervelsesmoms – to sider af samme sag
Benævnelserne ”importmoms” og ”erhvervelsesmoms” er i bund og grund det samme. Man bruger blot benævnelsen ”importmoms” i forbindelse med køb af varer fra lande uden for EU og ”erhvervelsesmoms” i forbindelse med køb af varer inden for EU.
Men skal jeg virkelig betale moms, når jeg køber noget?
Det korte svar er: Nej, det skal du ikke.
Grunden til, at du alligevel ikke skal betale noget, er, at ligesom når du køber en almindelig vare fra Danmark, som er pålagt moms, så kan du jo trække momsen fra igen.
Rent angivelsesmæssigt sker der derfor det, at du indberetter et skyldigt beløb, men tager samtidig det samme beløb med på købsmomsen og derved udligner de to hinanden.
Få styr på momsen med Billy
Med Billy bliver udenlandsk moms automatisk håndteret, så du altid har styr på, hvad du skylder – og hvad du kan trække fra.
Hvad skal du være opmærksom på ved moms i 2025?
Momsreglerne ændrer sig løbende, og der er særligt tre forhold, du skal være opmærksom på som dansk virksomhed i 2025:
Import af varer uden for EU – ingen bagatelgrænse
Siden 1. juli 2021 har der ikke længere været en bagatelgrænse for importmoms. Det betyder, at du skal betale dansk moms ved import af varer fra lande uden for EU – uanset varens værdi. Husk, at du selv skal afregne importmomsen via din momsangivelse, typisk via rubrik C i TastSelv Erhverv.
EU-fjernsalg: Forenklede regler – men hold øje med momsregistreringer
Fra 2025 er reglerne for fjernsalg inden for EU blevet forenklet. Hvis du køber varer fra en udenlandsk leverandør i EU, skal du sikre dig, at de enten er:
- momsregistrerede i Danmark, eller
- at du som virksomhed selv afregner momsen via omvendt betalingspligt.
OBS: Mindre virksomheder har mulighed for fritagelse for momsregistrering i EU, hvis deres samlede EU-salg er under 100.000 EUR. Dette kan du læse meget mere om i vores Blog omkring Momsfri Små. I sådanne tilfælde kan det være nødvendigt, at du selv indberetter og betaler momsen.
Strammet kontrol fra Skattestyrelsen
Skattestyrelsen har i de seneste år øget kontrollen med udenlandske netbutikker, og mange angiver ikke dansk moms korrekt. Som dansk virksomhed er det dit ansvar at sikre, at momsreglerne overholdes – både når du køber varer og ydelser fra udlandet.
Bogføring af udenlandske køb i Billy
I Billy kan du nemt holde styr på angivelsen af dine udenlandske køb. Det første, du skal sørge for, er at oprette leverandøren rigtigt. Her mener jeg, at du skal sørge for sætte det rigtige “Land” på leverandøren.
Når du så indtaster en regning fra den pågældende leverandør, ved Billy med det samme, at her skal der i hvert fald ikke registreres dansk købsmoms.
Du skal så selv vælge, om udgiften skal have momssatsen “Momsfri” eller om den skal have momssatsen “Udlandsmoms varer”. Her skal du så vælge “Udlandsmoms varer”.
Kigger du nu på Regnskab > Momsopgørelse, vil du se, at der er registreret et skyldigt beløb i feltet “Moms af varekøb i udlandet” samtidig med, at beløbet også er taget med i feltet “Købsmoms”.
Hvis leverandøren er fra et andet EU-land, vil der endvidere være registreret et beløb i feltet “Rubrik A – varer”.
Simpelt og nemt! Prøv Billy nu.