- Hvordan udbetaler man løn til sig selv i en enkeltmandsvirksomhed?
- Forskellen mellem lønmodtager og selvstændigt erhvervsdrivende
- Virksomhedens penge er dine penge
- Forskudsregistrering - Virksomheden betaler årets skat løbende
- Få overblik over dit overskud med Billy Regnskabsprogram
Din virksomheds økonomi er ikke adskilt fra din private økonomi, når du har en enkeltmandsvirksomhed. Der er derfor ikke noget, der som hedder løn, fordi din virksomheds penge allerede er dine.
Hvordan udbetaler man løn til sig selv i en enkeltmandsvirksomhed?
Løn i en enkeltmandsvirksomhed kan udbetales af din virksomheds overskud. Det er derfor en god idé at føre regnskab over alle dine indtægter og udgifter, så du kan finde frem til dit overskud.
Brug et regnskabsprogram til det, da det ellers meget hurtigt kan blive rodet.
En god huskeregel: Dit overskud svarer til din løn før skat. Omkring halvdelen af dit overskud går som regel til SKAT (det kan variere en del), og den anden halvdel kan du så trække ud til dig selv.
En god huskeregel: Dit overskud svarer til din løn før skat. Omkring halvdelen af dit overskud går som regel til SKAT (det kan variere en del), og den anden halvdel kan du så trække ud til dig selv.
Forskellen mellem lønmodtager og selvstændigt erhvervsdrivende
Som lønmodtager er det din arbejdsgiver, der sørger for at betale dine skatter.
Er du selvstændigt erhvervsdrivende forholder det sig anderledes. Her er det dig selv, der skal sørge for at betale skat af din løn og det kan i mange tilfælde skabe forvirring.
Virksomhedens penge er dine penge
Det er helt uden betydning, hvor meget du har stående på din bankkonto, når du skal betale skat. Pengene på din bankkonto kan du i princippet bruge til det, du har lyst til.
Du betaler ikke skat af de penge du trækker ud til dig selv. I stedet betaler du skat af din virksomheds overskud, som jo ikke bliver påvirket af, hvor meget du trækker ud til dig selv i løn.
Men inden du går helt amok, så husk lige, at der helst skal være penge på kontoen til at betale dine leverandører og ikke mindst din moms – ellers får din virksomhed en kort levetid.
Forskudsregistrering - Virksomheden betaler årets skat løbende
Der er ingen af os, der kan forudsige fremtiden, men når du starter som selvstændigt erhvervsdrivende, er du nødt til at gøre dig nogle overvejelser både i forhold til dine budgetter og skat.
Du skal nemlig ind på SKATs hjemmeside og registrere, hvor meget du regner med at lave i overskud i løbet af året.
På baggrund af din registrering sender SKAT 10 girokort til dig, som tilsammen udgør skatten af det overskud, du har registreret.
På den måde betaler du løbende din skat ligesom andre lønmodtagere. Girokortene kan du betale fra din private konto eller fra din virksomheds konto. Du skal bare være opmærksom på, at skatten ikke er en udgift, der kan trækkes fra i firmaet. Det vil blive registreret som en privat udgift, hvis du betaler fra virksomhedskontoen.
Når året er slut, og din virksomheds endelige resultat er blevet opgjort, bliver det registreret på din selvangivelse. Herefter vil din endelige skat blive rettet til. Har du et større overskud, end du har forskudsregistreret, skal du betale restskat. Omvendt får du penge tilbage i skat, hvis du har et lavere overskud, end du har forskudsregistreret.
Du kan ændre din forskudsregistrering flere gange i løbet af året. Ændres dit forventet overskud, er det en god idé at få det rettet til løbende.
Husk, at det er dit OVERSKUD, der skal registreres og ikke din omsætning.
Få overblik over dit overskud med Billy Regnskabsprogram
Billy er skræddersyet, så selv den mindst regnskabskyndige person i verden vil kunne finde ud af at bruge programmet. På en nem og overskuelig måde kan du hele tiden holde øje med, hvor stort dit overskud er, og hvor meget du skylder i fx moms.
Du kan også nemt bogføre dine hævninger ved at gå til Regnskab > Posteringer > Opret postering > Hævet af ejer.
Denne artikel er skrevet af
Jákup Martin Vandsdal, Tasteriet
Tasteriet har specialiseret sig i moms og regnskab for selvstændige med små selskaber uden revisionspligt. Få solid rådgivning til alt lige fra bogføring og udarbejdelse af din årsrapport og momsafregning hos Tasteriet.