- Hvad er moms?
- Hvem er fritaget for at betale moms?
- Hvad er momsindberetning?
- Hvilke momsfrister er der?
- Hvordan indberetter man moms?
- Få en hjælpende hånd til moms fra Billy
Er det på høje tid at indberette moms?
Hvis du er ny i disciplinen, giver vi dig her en komplet guide til formålet. Så kan du snart sende dit momsregnskab afsted uden, at det føles som en maraton, men blot en lynhurtig 100-meter.
Klar, parat, start: Sæt i gang.
Hvad er moms?
Har du svært ved at finde rundt i moms? Så er du ikke alene. Hos Billy hjælper vi mange selvstændige med momsregnskabet, og vi kan også hjælpe dig.
Moms står for meromsætningsafgift, og det er en afgift, der bliver pålagt varer og ydelser. Det er den enkelte virksomhed, der opkræver moms på vegne af SKAT.
Hvornår er du forpligtet til at betale moms?
- Hvis du driver økonomisk virksomhed.
- Hvis din virksomhed har en omsætning på over 50.000 kroner årligt.
‘Økonomisk virksomhed’ betyder ikke kun virksomheder med en overskudsgivende omsætning. Du skal også indberette momsregnskab, selvom du ikke har haft omsætning det pågældende år. Det kaldes en såkaldt nulindberetning.
Moms gælder det vedvarende salg. Du behøver derfor ikke indberette moms, hvis du som privatperson sælger dit TV, spisebord eller noget helt tredje.
Hvem er fritaget for at betale moms?
De fleste virksomheder i Danmark er forpligtet til at betale moms. Der er dog visse undtagelser. Det gælder først og fremmest virksomheder, der har en omsætning på under 50.000 kroner om året.
Er du det mindste i tvivl om, du kommer til at tjene mere end 50.000 kroner? Så sørg for at blive momsregistreret. Hvis du ikke er registreret og overstiger grænsen, kan du risikere at skulle betale moms af det fulde beløb, du har omsat for i perioden.
Du skal faktisk blive momsregistreret allerede, når du har en forventning om at tjene mere end 50.000 kroner – og ikke først, når du når grænsen.
Der er desuden bestemte typer af virksomheder, som er fritaget for moms. Det gælder blandt andet:
- Lægepraksisser
- Sundhedssektoren
- Undervisnings og kursusvirksomheder
- Kunstneriske virksomheder
- Fast ejendom
Ved de typer af virksomheder er det til gengæld lovpligtigt at betale lønsumsafgift.
Hvad er momsindberetning?
Indberetning af moms giver SKAT - og dig selv - et overblik over, hvorvidt du skylder penge eller har penge til gode.
Når du skal betale moms, udregner du både din købsmoms og salgsmoms – og derefter differencen mellem de to. På den måde finder du det endelige beløb, du enten skal betale eller have tilbage. Læs mere om de to typer af moms senere i teksten.
Hvilke momsfrister er der?
Noget af det vigtigste ved betaling af moms er at have styr på de forskellige frister.
Der er varierende frister afhængigt af, hvor stor din virksomheds omsætning er. Jo højere omsætning, jo oftere skal du indberette.
Så hvornår skal man betale moms?
- Hver måned – gælder store virksomheder med en årlig omsætning på over 50 millioner kroner.
- Hvert kvartal – gælder mellemstore virksomheder med en årlig omsætning på 5-50 millioner kroner.
- Hvert halve år – gælder små virksomheder med en årlig omsætning på 0-5 millioner kroner.
Har du en nystartet virksomhed? Så er du forpligtet til at indberette moms hvert kvartal det første halvandet år af virksomhedens levetid – uanset omsætning.
Hvad sker der, hvis du overskrider fristen?
Hvis du ikke får indberettet moms til SKAT i tide og til den frist, der matcher din virksomheds omsætning, har det kedelige konsekvenser. Ved en mindre overtrædelse får du en rykker, derefter modtager du en bøde, og endelig kan virksomheden blive tvangsopløst.
Hvordan indberetter man moms?
Først og fremmest skal vi have på det rene, hvad et momsregnskab er – så du ved, præcis hvad det er, du skal indberette.
Et momsregnskab er en del af din virksomheds samlede regnskab. Det indeholder både din salgsmoms og købsmoms.
Salgsmoms er den momsafgift, dine kunder har betalt ved køb af dine varer eller ydelser. Købsmomsen er det, du har betalt i moms, når du har købt varer til din virksomhed. Når du laver momsregnskabet, trækker du de to beløb fra hinanden og finder differencen.
Hvis din salgsmoms overstiger din købsmoms, er det en god nyhed. Det betyder, at du har omsat for mere, end du har købt for. Så skal du betale penge i moms. Hvis du derimod har en højere købsmoms, får du penge retur fra SKAT.
Følg de tre trin til indberetning
Med basisviden om moms og frister på plads kan vi rykke os videre til indberetning af moms.
Benyt de tre trin herunder:
- Gå ind på www.virk.dk
- Log ind med digital signatur
- Upload dit momsregnskab
Når du har indberettet momsregnskabet korrekt, modtager du en kvittering. Derefter får du besked om, hvorvidt du skylder penge, eller om du skal have penge tilbage – og hvordan du kan vælge at betale, hvis det er tilfældet.
Få en hjælpende hånd til moms fra Billy
Hos Billy stræber vi efter at gøre bogføringen så let og ligetil som mulig for dig. Gennem vores brugervenlige regnskabsprogram hjælper vi med alt, hvad der har med moms at gøre – fra indberetning til momssatser og meget andet.
Er du typen, der klarer momsregnskabet i sidste øjeblik? Undgå at trække processen i langdrag – vi står til rådighed for at lette opgaven.
Vi håber, at teksten har givet dig gåpåmod til at indberette moms, så du kan spurte over målstregen uden at blive alt for forpustet. God fornøjelse.