Topskat er den skat, som man betaler, hvis man tjener mere end 588.900 kr. om året efter AM-bidrag.
Vil du have hjælp med at holde styr på virksomhedens forskellige resultater? Hos Billy har vi gjort regnskab og bogføring nemt. Prøv Billy gratis.
I Danmark har vi et meget udbredt velfærdssystem, som bliver finansieret gennem den skat som private og virksomheder betaler. Uden skatteydernes bidrag til velfærdssystemet, så ville vi ikke kunne gå gratis i skole, gå til lægen, få økonomisk støtte og alle de andre ting.
Men hvor meget skal man tjene for at betale topskat? Vores skattesystem er bygget sådan op, at jo mere man tjener, jo mere skal man også betale i skat. Det kaldes også for et progressivt skattesystem. Det betyder, at hvis personlige indkomst overstiger 588.900 kroner om året, efter at AM-bidraget er trukket fra, så skal man betale topskat.
Hvor meget betaler man i topskat 2024?
I 2024 har topskatten ligget på 15%, men det kan godt ændre sig fra år til år. Det betyder, at hvis du tjener mere end de 588.900 kroner, så skal du betale ekstra 15% i skat, end hvis du ikke tjener nær så meget.
Lad os antage, at du har en indtægt på 650.000 kroner. Så skal du betale topskat, da du tjener knap 100.000 mere end topskattegrænsen. Det betyder ikke, at du skal betale topskat af alle 650.000 kroner, men kun af det beløb, der ligger over de 588.900 kroner. I det her tilfælde vil det betyde, at du betaler din almindelige skat trækprocent af de første 588.900 kroner. De ekstra 61.100 kroner skal du så betale topskat af.
Selvom topskat som udgangspunkt ligger på 15%, så er det virkelig sjældent, at personer ender med at betale alle 15% i topskat. Det er nemlig fordi, at der findes et skatteloft. Det betyder, at der er et maksimum for, hvor meget den enkelte person skal betale i skat.
Er der et maks for, hvad man kan betale i skat?
Ja, det er der. Der er en faktor i denne sammenhæng, som hedder det skrå skatteloft. Det såkaldte skrå skatteloft sætter nemlig en øvre grænse for, at du ikke kan komme ud for at skulle betale mere end 52,07% i skat. Der er altså blevet lavet et skatteloft, der sikrer, at man ikke betaler mere end de 52,07% i skat.
Det betyder, at hvis du i teorien skal betale 55% i skat , når topskatten bliver lagt sammen med dine andre skatter, skal du alligevel kun betale 52,07% i skat - man sløjfer altså de sidste knap 3% i skat.
Hvad er topskattegrænsen i 2024?
I 2024 ændres beløbet for, hvornår man skal betale topskat. Det kommer altså ikke længere til at være ved 568.900 kroner, at grænsen går. Man skal i stedet betale topskat, når man tjener mere end 588.900 kroner (eller 640.109 kroner før AM-bidrag).
Det er dog langt fra usædvanligt, at topskattegrænsen ændrer sig fra år til år. Siden 2020 er grænsen faktisk steget med over 50.000 kr.
Kan jeg undgå at betale topskat?
Det er virkelig svært, hvis man gerne vil undgå at betale topskat - særligt hvis man ligger ret langt over grænsen for, hvornår man skal betale topskat. Det eneste man egentlig direkte kan gøre med sikker gevinst er, at man går ned i løn. Det betyder så, at man alligevel får mindre udbetalt. Derfor kan det for mange ikke betale sig at gå ned i løn blot for at undgå at betale topskat.
Der er også mange, der ligger lige omkring grænsen, når året er ved at være omme. I sådanne tilfælde kan du potentielt indbetale en ekstra sjat til pension. På den måde får du et større fradrag, der er med til at gøre, at din indtægt bliver mindre på papiret.
Reform af personskat 2026 - hvad sker der?
I december 2023 indgik regeringen en bred aftale omkring reform af personskatten frem mod 2026. Aftalen indeholder en række af forskellige skattemæssige ændringer, bl.a. inden for følgende elementer:
- Forhøjelse af det almene beskæftigelsesfradrag
- Ekstra beskæftigelsesfradrag for seniorer
- Højere topskattegrænse
- Ny mellemskat og top-topskat
- Forhøjelse af det ekstra beskæftigelsesfradrag til enlige forsørgere
Hvis du vil læse nærmere omkring den nye reform, kan du læse hele aftalen på finansministeriets hjemmeside.