En sparringspartner rådgiver virksomheder og iværksættere ud fra deres viden og erfaring. Det kan være alt fra strategisk udvikling til idéudvikling.
Når du vælger en rådgiver med erfaringer lig de udfordringer, du står overfor, så har du det bedste springbræt til succes.
Vigtigst af alt, den rette sparringspartner kan spare dig for ærgerlige fejl.
Hvorfor er en sparringspartner en god hjælp til virksomheden?
En sparringspartner kan sikre, at du får mest muligt ud af aktuelle muligheder. De kan også styre dig uden om ærgerlige faldgrupper - fejltrin du slipper for at erfare på egen hånd. De fungerer som en mentor - de støtter og vejleder dig.
Deres viden og erfaring er værdifuld, fordi det kan sikre dig en mere effektiv og mindre omkostningstung vej til succes.
Et godt samarbejde kræver, at du er åben over for de input, du får. Når der skal skabes udvikling af virksomheden, så skal der også lægges nogle kræfter i. Vær klar til at smøge ærmerne op og allokerer ressourcer til opgaven. På den måde får du mest ud af dit samarbejde med en sparringspartner.
Det kan en sparringspartners viden og erfaring give dig...
- Et bedre beslutningsgrundlag
- Nye vinkler på en udfordring
- Sikre dig mod ærgerlige fejl
- Gøre processen mere effektiv
- Identificere og udnytte muligheder
… Men hvilke konkrete udfordringer kan de hjælpe med?
Hvad kan en sparringspartner hjælpe virksomheden med?
En sparringspartner kan hjælpe med mange forskellige ting. Det afhænger af, hvilke udfordringer du står overfor.
Mulighederne er mange…
Eksempler på hvad du kan søge sparring om
- Salg og markedsføring
- Ejerskifte
- Professionel bestyrelse
- Ledelse og kommunikation
- Innovation og udvikling
- Finansiering
- Drift
- Juridiske udfordringer
- Økonomi
- Kvalificeret arbejdskraft
- Strategi og vision
- Forretningsmodellen
- Ekspansion til nye markeder / internationalt potentiale
… Din fornemmeste opgave, er, at spotte en sparringspartner med erfaring og viden, som matcher netop de udfordringer, du står overfor.
Hvem kan rådgive dig om din virksomhed?
Det er vigtigt at finde den rette sparringspartner, som matcher netop de udfordringer, du står overfor. Deres erfaring og viden er ikke det eneste, der tæller. I din søgen efter en sparringspartner, bør du også afstemme kemi. Det sikrer dig et godt samarbejde.
Men hvem kan egentlig blive din fremtidige sparringspartner?
De kommer i mange afskygninger - her får du nogle eksempler...
Eksempler på en sparringspartner
- Investorer
- Mentorer
- Andre iværksætterer
- Erfarne erhvervsdrivende
- Bestyrelsesmedlemmer
- Proceskonsulenter
- Brancheeksperter
Og hvilken type sparringspartner er så den rette for dig?
Lad os dykke ned i, hvad de forskellige typer sparringspartnerer tilbyder.
Sparring hos en investor
Med en investor får du løbende sparring fra én med et godt indblik i virksomheden. De sætter sig nemlig grundigt ind i virksomheden, før de køber ejerandele. Du kan trække på deres viden, erfaringer og netværk.
For investoren er din success lig med fortjeneste. Det er typisk virksomhedsejere, virksomheder, fonde eller erhvervsfolk med formue som er investorer.
Sparring hos en mentor
En mentor kan hjælpe med at håndtere de udfordringer, du støder på. Det gør de blandt andet ved at udstyre dig med værdifulde værktøjer. Du kan få hjælp til det meste. De er typisk erfarne erhvervsfolk med både bred og/eller specialiseret viden.
Sparring hos en anden iværksætter
Som grøn iværksætter kan en anden iværksætter være din mentor. De kan hjælpe dig igennem de udfordringer, de har mødt. De kan hjælpe med de klassiske udfordringer, som iværksættere møder. Alt i alt, de kan styre dig uden om ærgerlige faldgrupper og styre dig mod succes.
Finder du en med branchekendskab eller et lignende forretningskoncept, så kan du få endnu mere ud af samarbejdet.
Sparring hos en erfaren erhvervsdrivende
En erfaren erhvervsdrivende kan byde ind med bred erfaring indenfor forretningsudvikling, drift, vækst af virksomheder m.m. De har opnået succes via egen eller andres virksomheder.
Sparring hos bestyrelsen
Når ejerlederen eller den administrerende direktør får sparring fra en bestyrelse, så giver det bedre muligheder for succes - det viser flere analyser.
Bestyrelsen kan bidrage med: overblik, opfølgning, vækst og strategisk udvikling, kompetenceudvikling, faglig feedback, et større netværk, risikostyring m.m. De kan også være en genvej til tiltrækning af potentielle investorer og samarbejdspartnere.
Sparring hos en proceskonsulent
En proceskonsulent planlægger og gennemfører udviklingsforløb for medarbejdere, afdelinger eller lederteams. De kan bidrage med: bedre kommunikation, udvikling af teams, øget kreativitet, øget arbejdsglæde, strategi workshops, innovationsprocesser m.m.
Sparrings hos en brancheekspert
Med en brancheekspert får du specialiseret viden, som matcher præcis de udfordringer, du møder i netop din branche. De ved hvor, og hvordan du tjener penge i branchen.
Hvad koster en sparringspartner?
Der er grundlæggende tre muligheder: det er gratis, det er en byttehandel eller du betaler en timepris eller med ejerandele.
En gratis sparringspartner
Iværksættere har flest muligheder for gratis sparring. De kan for eksempel få gratis sparring hos den lokale erhvervsservice, som landets kommuner står for.
Dit netværk kan også være vejen til en gratis sparringspartner. Måske kender du en erhvervsdrivende som vil give dig sparring grundet interesse eller som en vennetjeneste.
Nogle mentorer er frivillige i en forening. Det betyder, at du kan få gratis sparring fra erhvervsfolk som gør det af ren og skær interesse.
En noget-for-noget sparringspartner
Når en virksomhedsejer rådgiver en anden virksomhedsejer, så kan det ofte gå begge veje - noget for noget udveksling af viden og erfaringer.
En købt sparringspartner
Der er flere forskellige modeller, når det kommer til betaling af en sparringspartner.
Eksempler på betalte sparringspartnere
- En investor betaler du typisk med ejerandele.
- En bestyrelse betales for deltagelse i møder. Hvert bestyrelsesmedlem modtager et honorar.
- En processkonsulent eller en privatrådgiver tager typisk en timepris.
… Så kom vi rundt om hvad en sparringspartner er, hvordan de kan hjælpe din virksomhed, hvem der kan blive din fremtidige sparringspartner og hvad de koster.