En revisor er en person, der hjælper og rådgiver virksomheder med at lave, kontrollere og gennemgå regnskaber. Med en stor finansiel viden kan en revisor hjælpe dig og din virksomhed med at overholde lovkrav, optimere virksomhedens likviditet, styrke bundlinjen og meget mere.
Er du på udkig efter en revisor til at hjælpe dig med revision, regnskabsarbejde eller rådgivning? Så kan du møde vores 22 Billy-certificerede revisorer og finde det bedste match til din virksomhed på vores revisorside.
En godkendt revisor vil typisk være tilknyttet foreningen for Danske Revisorer (FSR), som giver et stempel for kvalitet og sikkerhed, når du skal vælge din revisor.
Hvilket arbejde udfører en revisor?
En revisor arbejder med en bred vifte af regnskabsmæssige opgaver, men man kan hovedsageligt dele arbejdet op i tre hovedkategorier:
- Revision: revision er en en gennemgang og kontrol af dit årsregnskab der typisk finder sted op til slutningen af årsregnskabet. Når revisoren har revideret regnskabet, vil der blive udarbejdet en revisionspåtegning, der konkluderer om regnskabet stemmer, og hvorvidt det giver et retvisende billede af virksomhedens økonomi. Er der nogle mistænkelige forhold, vil der blive udarbejdet en revisionsprotokol.
- Regnskabsarbejde: en revisors regnskabsarbejde involverer alt fra bogføring, budgettering og hjælp til selvangivelsen.
- Rådgivning: en revisor kan yde økonomisk rådgivning om alt fra skat, moms og omstrukturering i virksomheden fx i forbindelse med køb, salg eller fusion af virksomheder.
Hvad er forskellen på en statsautoriseret revisor og en registreret revisor?
Statsautoriseret revisor er den højeste uddannelse inden for revision. Registreret revisor er ligeledes en anerkendt revisoruddannelse, men uddannelsen er kortere. Forskellen ligger i at kun statsautoriserede revisorer må udføre revision for banker og børsnoterede virksomheder.
Revisor er i sig selv ikke en beskyttet titel, og man kan derfor godt kalde sig revisor uden at have en revisoruddannelse. Registreret revisor og statsautoriseret revisor er dog begge beskyttede titler og godkendte af Erhvervsstyrelsen. De har dermed lovmæssig ret til at underskrive årsregnskaber. Ligeledes er de underlagt den samme lovgivning og regler for dokumentation og kontrol.
Hvem bruger en revisor?
Alle virksomheder kan gøre brug af revisorer, og de kan være en god hjælp ligegyldigt hvilket stadie din virksomhed er i. De fleste større virksomheder i Danmark har revisionspligt, og de er dermed forpligtet til at få deres regnskab revideret af en statsautoriseret revisor.
Selvom mindre virksomheder som udgangspunkt ikke er forpligtet til at bruge en revisor, kan en revisor stadig være en god sparringspartner til økonomistyring, forretningsudvikling og generel økonomisk rådgivning. Skal din virksomhed fx optage lån i banken, vil det ofte være nødvendigt at alliere sig med en revisor.
Hvilken revisor skal jeg vælge?
Først og fremmest skal du finde ud af, om din virksomhed har brug for en statsautoriseret revisor, registreret revisor eller om en revisor uden revisoruddannelse er tilstrækkelig. Det afhænger både af, om din virksomhed er revisionspligtig, samt hvilken type assistance din virksomhed har brug for.
I mindre virksomheder vil det typisk være nok med en registreret revisor eller en revisor uden revisoruddannelse. Du skal dog altid være opmærksom på revisorens uddannelsesmæssige baggrund og sammenholde den med din virksomheds behov, inden du vælger din revisor.
Revisor vs bogholder?
Der er en tendens til, at blande revisorens og bogholderens opgaver sammen, men der er faktisk en væsentlig forskel på de to professioner. En revisor beskæftiger sig hovedsageligt med den afsluttende fase i forbindelse med årsregnskab og indberetning, hvorimod en bogholders arbejdsopgaver er centreret omkring den løbende bogføring i en virksomhed. Det er den korte version af forskellen på en revisor og en bogholder.