En købsaftale (salgsaftale) er en skriftlig aftale, der indgås mellem køber og sælger. Der aftales, hvad der købes eller sælges.
Som selvstændig er det vigtigt, at du har styr på din bogføring. Prøv Billy gratis i dag.
Når to parter skal indgå en aftale om at købe eller sælge noget, kan en købsaftale (salgsaftale) være en god ide. Så får man skrevet ned, hvad der sælges, til hvilken pris og under hvilke omstændigheder.
Hvor bindene er en købsaftale?
En købsaftale er meget bindende. Den er bindende hvis begge parter (køber og sælger) har underskrevet aftalen. Når det kommer til køb og salg af bolig, vil der typisk også være et bank- og advokat forhold der skal nå at udløbe, før at købsaftalen bliver bindende.
Der vil ofte være en tidsperiode, hvor at køber eller sælger kan nå at springe fra, da der er en lovpligtig fortrydelsesret. Hvis tidsperioden er gået, og ingen har gjort indsigelse, er købsaftalen bindende. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt købsaftalen eller salgsaftalen er bindende, kan du kontakte din advokat.
Kan man selv lave en købsaftale?
Ja, du kan sagtens selv lave en købsaftale. Der vil eksempelvis i forbindelse med køb og salg af bolig være en standardskabelon, som du så kan udfylde. Hvis du skal sælge og købe en række produkter eller ydelser, kan du også selv lave din købsaftale, hvis bare du kender til kravene til en købsaftale.
Hvis du skal lave din egen købsaftale (salgsaftale), skal den indeholde følgende:
- Information på din virksomhed
- Beskrivelse af varen/ydelsen
- Prisen på varen/ydelsen
- Antal solgte varer/ydelser
- Hvornår varen/ydelsen skal leveres/udføres
- Andre særlige specifikationer
Det kan også være, at køber og sælger indbyrdes vælger at indskrive andre aftaler ind i købsaftalen.
Kan sælger springe fra købsaftale?
En sælger kan godt springe fra en købsaftale, hvis fristen endnu ikke er udløbet. Som beskrevet længere oppe, så vil der ofte være x antal dage eller uger, hvor køber og sælger begge kan springe fra aftalen. Inden for den frist kan sælger godt springe fra en købsaftale. Er fristen overskredet, så vil sælger med høj sandsynlighed ikke kunne springe fra.
Dog kan der være enkelte undtagelser, så sælger har sin ret til at springe fra købet. Er du i tvivl, om hvorfor sælger kan springe fra eller ej, kan du rådføre dig med din advokat. De kan desuden også hjælpe dig med at udarbejde en købsaftale, hvis du har brug for hjælp til det.