En firmabil er en bil, som en virksomhed stiller til rådighed for deres medarbejder.
Styr din virksomheds regnskab i Billy Regnskabsprogram. Prøv Billy gratis i dag.
I nogle virksomheder vælger de at tilbyde deres ansatte muligheden for at få en firmabil. Specielt i brancher såsom håndværker branchen, er det ofte en nødvendighed, at virksomheden stiller en bil til rådighed.
Det er dog lidt forskelligt, om virksomhederne tilbyder bilen til udelukkende erhvervsbrug, eller om det også er muligt for den ansatte at bruge den til privat brug. Der finde eksempelvis firmabiler med gule plader, som den ansatte kun kan bruge til erhvervskørsel.
Derudover er det også muligt for virksomheder at lade deres ansatte eksempelvis lease en firmabil. Der kan den ansatte bruge bilen hele tiden. I hvilket omfang bilen må bruge aftales mellem arbejdsgiver og den ansatte. En firmabil bliver også nogle gange omtalt som fri bil.
Kan det betale sig at have firmabil?
Det er sådan, at når man vælger at få en firmabil, så er der flere forskellige faktorer, der spiller ind i snakken om, hvorvidt det kan betale sig at have firmabil eller ej. For det første skal du vurdere dit behov for overhovedet at have en bil. Er dit behov for en bil stort, og vil du bruge den meget, kan det være en god idé at få en firmabil.
Hvis du derimod kommer til at køre primært erhvervsmæssigt, kan det måske bedre betale sig ikke at få firmabil. Så kan du i stedet købe din egen bil og så få kørepenge for den kørsel, du kører i dit erhverv. Er det tilfældet, kan du få kørselsgodtgørelse. Du kan også få befordringsfradrag, som ikke er muligt, hvis man har firmabil.
Det kan være en større opgave at regne ud, hvorvidt det kan betale sig at have firmabil eller ej.
Hvad koster det at have firmabil?
Hvad det koster at have firmabil afhænger af flere forskellige ting. For det første er der en beskatning, når det kommer til firmabil.
Reglerne er sådan, at man bliver beskattet 25% af værdien, der mindst skal være på 160.000 kroner. Bliver du tilbudt en bil der har en lavere værdi, så vil det ofte være en dårlig ide at få firmabil. Oven i skatten kommer der også et miljøtillæg og vægtafgift, der afhænger af bilen.
Har du en firmabil, der har en værdi på over 300.000 kroner, så betaler du 25% i skat af de første 300.000 og så 20% i skat af beløbet der overstiger de 300.000 kroner.
Ofte vil det være sådan, at man som ansat betaler sin firmabil løbende igennem året, så udgiften bliver fordelt ud over året.
Giv dine medarbejder firmabil
Det kan i mange tilfælde være en god idé at tilbyde sine medarbejdere muligheden for at få firmabil. Firmabil bliver anset som en personalegode på højde med telefon, fitness og andre goder. Dog har en firmabil en væsentlig højere værdi end andre firmagoder, men det kan være en god gode at imødekommende de ansatte med.
Hvis du har en eller flere medarbejdere med firmabil, skal du hver måned indberette værdien af den gode, da den er skattepligtig. Det skal du gøre samtidig med, at medarbejderens løn bliver opgjort og udbetalt.
Firmabil og elbil
Elbilsejere får efterhånden flere og flere økonomiske og praktiske fordele. Udover at der bliver lavet særlige p-pladser til elbiler, så er der også en række skattefordele. Fra 1. Juli 2021 er det ikke længere skattepligtigt at betale skat af en ladestander, som virksomheden sætter op og betaler før.
Før den 1. Juli 2021 var det skattepligtig, men det er det ikke længere. Din arbejdsplads kan altså sætte en ladestander op hos dig, uden at du skal betale skat af værdien af ladestanderen og installationen.