En ejeraftale er en skriftlig aftale mellem ejerne i en virksomhed, som beskriver betingelserne for ejerskabet.
Ejer du en virksomhed? Så kan vi hjælpe med at holde styr på regnskabet. Prøv gratis Billy Regnskabsprogram.
Hvis du ikke er den eneste ejer af et selskab, som f.eks et ApS eller et A/S, kan det være relevant at udarbejde en ejeraftale. En ejeraftale et juridisk bindende dokument, der har til formål at klargøre rettigheder og forpligtelser for ejerne i selskabet. Ejeraftalen bør bl.a. indeholde hvad der sker, hvis en af ejerne vil ud af virksomheden, eller hvis der skulle opstå uenigheder mellem ejerne.
En ejeraftale er også kendt som en anpartshaveroverenskomst eller aktionæroverenskomst, og det er helt frivilligt om man vil udarbejde en eller ej.
Hvorfor bør du lave en ejeraftale?
Hvis en virksomhed har flere ejere, kan det være en god ide at udarbejde en ejeraftale. En ejeraftale kan være et godt værktøj til at tydeliggøre arbejdsfordelingen, samt hvordan samarbejdet mellem ejerne skal foregå. På den måde kan ejeraftalen være med til at mindske risikoen for konflikter mellem ejerne af selskabet.
En ejeraftale bør yderligere beskrive, hvordan det skal foregå hvis selskabet en dag skal sælges, eller hvis en ejer ønsker at sælge sine ejerandele.
Det anbefales at udarbejde en ejeraftale i forbindelse med stiftelsen af det pågældende selskab, da du på den måde har et klart sæt spilleregler, og sikrer et godt fundament fra starten af.
Hvad bør indgå i en ejeraftale?
Der er ingen krav til hvad en ejeraftale skal indeholde, og den bør altid tilpasses det pågældende selskab. Der er dog visse punkter som anbefales at have med i ejeraftalen, for at opnå klarhed mellem ejerne, omkring visse ting. Disse punkter er:
- Selskabets ledelse: Hvordan skal den daglige ledelse af selskabet foregå, og skal der være en bestyrelse er i selskabet?
- Arbejdsforpligtelser: Hvor meget og hvilket arbejde skal hver part varetage, således at arbejdsfordelingen er fair?
- Beslutninger i selskabet: Hvordan skal der tages beslutninger i selskabet. Skal der være enighed eller bare flertal omkring den pågeldende beslutning?
- Salg og køb af andel: Hvordan skal det foregå, hvis en af ejerne vil sælge sin andel? Er der forkøbsret, medsalgsret eller medsalgspligt?
- Udbetaling af udbytte: Hvordan skal det foregå og hvornår kan selskabet begynde at udbetale udbytte til ejerne?
- Konkurrenceklausul: Bør der udarbejdes en konkurrenceklausul, for at sikre at en af ejerne ikke går ud og starter en konkurrerende virksomhed?
Når du laver en ejeraftale kan det derfor være en god ide at rådføre sig med en advokat. På den måde sikres det at de rigtige punkter er med, og at der er fælles forståelse omkring aftalens indhold. Prisen på en ejeraftale, som er udarbejdet af en advokat, kan variere. Det kan dog stadig anbefales at inddrage en advokat, for at sikre at indholdet i ejeraftalen er i orden.
Hvad sker der ved brud på ejeraftalen?
Når ejeraftalen indgås, bør den også indeholde hvilke sanktioner der er gældende ved misligholdelse af aftalens forpligtelser. Hvis en af ejerne af selskabet skulle gå hen og bryde aftalen, er konsekvenserne ved dette derfor bestemt af, hvad der er aftalt ved aftalens oprindelse. Det kan derfor anbefales at definere hvilke sanktioner der er, samt omstændighederne for at disse kan afgøres, i forbindelse med aftalens indvielse.