Ved at gøre brug af et betalingspåkrav får man fogedrettens hjælp til at opkræve gæld på op til 100.000 kroner.
Hold styr på dine betalte og ikke betalte fakturaer med Billy Regnskabsprogram. Prøv Billy gratis i dag.
En betalingspåkrav bliver ofte kaldet for den hurtige måde at føre en sag overgivet til inkasso på. Ved et betalingspåkrav får man fogedrettens hjælp til at opkræven gælden.
Hvad betyder betalingspåkrav?
Hvis du har lavet noget arbejde for en kunde, og de af en eller anden grund ikke betaler dig, så kan du vælge at indlevere et betalingspåkrav. Det foregår på den måde, at du går til din lokale byret og indleverer det. Du skal udfylde en blanket om betalingspåkrav, som du skal indlevere.
Hvornår skal man bruge betalingspåkrav?
Du kan med fordel indlevere et betalingspåkrav, hvis du ved, at din kunde, eller anden person der skylder dig penge, vil vedkende sige, at de skylder dig penge. Det er ikke muligt at indlevere et betalingspåkrav, hvor beløbet overstiger 100.000 kroner. I de 100.000 kroner er der ikke indregnet de medfølgende sagsomkostninger og renter.
En god tommelfingerregel er blot, at den ubetalte faktura ikke overstiger 100.000 kroner inkl. moms. Hvis du har en gæld der overstiger 100.000 kroner, så kan du ikke gøre brug af et betalingspåkrav, men du skal i stedet føre en almindelig civil retssag.
Der er mange, der gør brug af at indlevere et betalingspåkrav. Fordelen ved det er, at hvis du har en kunde, der har gæld til dig, så skal du bare indgive betalingspåkravet til din lokale byret, og så kører sagen derfra. Du betaler fogedretten for at varetage din sag og inddrive det skyldige beløb.
Hvad koster et betalingspåkrav?
Det koster som udgangspunkt 750 kroner at indlevere et betalingspåkrav til fogedretten. Det bliver typisk betalt ved indlevering af den udfyldte formel. Det beløb dækker over, at fogedretten styrer sagen og indkræver pengene på vegne af dig.
Der kan komme et ekstra beløb på 750 kroner, der i visse sager bliver opkrævet. Det kan være, hvis der er nogle særlige krav i aftalen eller lignende.
Hvilke oplysninger skal man bruge for at lave et betalingspåkrav?
Som nævnt tidligere skal du udfylde en blanket om betalingspåkrav, hvis du vil have fogedrettens hjælp til opkrævning af gæld. Selve blanketten er tre sider lang, og indeholder basalt set informationer om:
- Kreditor
- Skyldner
- Kravets størelse
- Andre småting
Danmarks Domstole har lavet en vejledning til kreditor om udfyldelse af betalingspåkrav, som du kan læse.